top of page

co-art

co-act

yaklas_2030.png

antroposen çağında sanat

Sık Sorulan Sorular

Neden sanat? 

 

İnsanın dünya sistemine telafi edilmez biçimde etki ettiği Antroposen Çağı’nda, sanatın kişi ve toplumlar üzerindeki dönüştürücü etkisini başka bir gözle değerlendirmemizin önemli. Çünkü sanat, sürekli karşımıza çıkan verilerin, istatistiklerin, raporların ötesinde; karşı karşıya olduğumuz kompleks sorunların altında yatan duyguları ve çelişkileri görünür kılarken, empati kurmayı kolaylaştırarak ve insanların kalplerine, zihinlerine, hayal güçlerine dokunarak değişime elverişli ortamı kurabilir.

 

Sergi eserleri neye göre, nereden seçildi?

 

Çoğunlukla Özyeğin Üniversitesi’nin, genç sanatçıların eserlerinden oluşan Uni-Art koleksiyonundan seçilen eserler, daha derin ve kapsamlı bir tartışma başlatma gücü göz önünde bulundurularak seçildi. Farklı medya türlerini dahil ederek farklı perspektifler ve farklı yorumlara ortam sağlanması amaçlandı. Sanatın her birey tarafından farklı yorumlanabilme gücü sayesinde, her şeyin yapıbozuma uğrayabileceği bu ortamda kesin bir gerçek sunulmadan, değişkenlik ön planda tutuldu.

 

Sergi sürecinde ekolojik hassasiyetler gözetildi mi?

 

Serginin konu aldığı tema ve kurgusu gereği, ekolojik hassasiyetler üzerinde durduğumuz temel konulardan biri oldu. Bu doğrultuda, sergi tanıtımı kapsamında basılı yerine dijital materyal tercih etmek, ekolojik iyileştirmeler için eyleme geçmeyi teşvik eden STK’lara yer vermek, yeni malzemeler temin etmeden önce elimizde bulunanları değerlendirmek, … gibi aksiyonlar aldık.

 

Sergiyi gezdikten sonra eyleme geçmek için neler yapabilirim?

 

Başta iklim krizi olmak üzere, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın ele aldığı problemlerin çözümüne katkı sağlamak amacıyla eyleme geçerken, bir yol gösterici olması amacıyla sergiyi oluştururken etkileşim panosunda birtakım STK’ya ve oluşuma yer verdik. Bu kuruluşlarda etkin rol alarak ve yaptıkları işlere destek olarak eyleme geçmenin ilk adımını atabilirsiniz. Bunun yanı sıra seçki ile başlattığımız diyalog ile günlük alışkanlıklarımızı da gözden geçirmeyi amaçlıyoruz.

Sergi turları yapılacak mı? Eğer düzenlenecek ise nasıl katılım sağlayabilirim?

 

Bahar 2022 döneminin sonuna kadar her hafta Pazartesi ve Çarşamba günleri düzenlenecek rehberli sergi turları hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kayıt olmak için yaklas.org/rehberlitur adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yaklaş 2030 projesi kapsamında düzenlenecek konuşmalarda hangi konular ele alınacak?

 

Seçkide yer alan sanatçılar ile düzenleyeceğimiz konuşmalarda, üzerinde çalışma yaptıkları sürdürülebilirliğin alt başlıkları ve sanatın bu çalışmalarda üstlendiği rolü konuşuyor olacağız.

 

Düzenlenecek atölyelere katılmanın bir ön koşulu var mı?

 

Atölyelere katılmak için herhangi bir ön koşul veya teknik beceri gereksinimi bulunmuyor. Fakat süreç bütünlüğünün sağlanması amacıyla katılımcıların sergiyi gezmiş ve konuşmalara katılmış olmasını bekliyoruz.

Atölyenin akışı nasıl olacak?

 

Atölye sürecinin ilk günü (12 Mayıs) bütün atölye yürütücüleri ve katılımcıları ÖzÜ - X’de buluşuyoruz. Tanışmanın ardından her atölye kendi çalışmalarına başlayacak. 13-16 Mayıs tarihleri arasındaki çalışma ve üretim planını her atölye kendisi belirleyecek. Atölyenin son günü / kapanışı (17 Mayıs) bütün yürütücü ve katılımcıların çıktıları ve süreci paylaşmak üzere ÖzÜ - X’te bir araya gelmesiyle gerçekleşecek.

 

Konuşmalara yoğunluğumdan dolayı katılım sağlayamadım. Kayıtları sonradan izleme şansım olur mu?

 

Gerçekleşen tüm konuşma kayıtlarını, etkinliğe katılamayan paydaşlarımızın erişimine Youtube üzerinden açıyor olacağız. Konuşma kayıtlarına linkten/QR ulaşabilirsiniz.

 

Atölyelerde ne üretilecek ve  üretilenlere süreç sonunda ne olacak?

 

Atölyelerde küresel sorunlarımıza odaklanan katılımcı sanat prensiplerine dayanan bir üretim süreci deneyimlenecek. Atölye sonunda kolektif olarak üretilmiş bir sanat eseri üretilmiş olacak. Mart ayında açılan co-art co-act seçkisine eklemlenerek süreç boyunca sergileniyor olacak. 

 

ÖzüArts kaynakçasına nereden ulaşabiliriz? 

 

yaklas.org/yaklas2030kaynakca adresinden ulaşabilirsin.

Proje ve sergi hakkındaki yorumlarımı/önerilerimi paylaşabileceğim bir alan var mıdır?

 

Süreç boyunca yorum ve önerilerinizi, sergi alanında bulunan etkileşim panosuna ekleyebilir, yaklas@ozyegin.edu.tr adresine iletebilirsiniz.. 

 

Neden 17 SKA olmasına rağmen seçkide 16 eser var?

 

17. SKA olan Hedefler için İşbirlikleri, projemizin çıkış noktalarından biriydi. Başka organizasyonlar ile gerçekleştirdiğimiz işbirliklerinin yanı sıra, okul içerisinde de çeşitli birim ve topluluklar ile işbirliği içerisindeyiz. Proje kapsamında gerçekleşecek atölyelerin sonunda kolektif olarak üretilecek eserlerin ise bu birlikteliklerin en güçlü göstergelerinden biri olmasını umuyoruz.

bottom of page